Book Your Room »

Βόλτες

Η έδρα του El Sol…
Στο Καψάλι, στην είσοδο του χωριού, κατευθυνόμενοι προς τα αριστερά θα οδηγηθείτε στο μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη στο Γκρεμό ή Εγκρεμνό. Ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε μια μικρή σπηλιά η οποία στάζει συνέχεια νερό από την οροφή και θεωρείται ότι είναι αγίασμα. Σύμφωνα με κάποια παράδοση εδώ άρχισε ο Aγιος τη συγγραφή της Αποκάλυψης πριν πάει στην Πάτμο.

Να επισκεφθείτε το νησάκι Χύτρα (ή Αυγό), όπου, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκε η Αφροδίτη. Εκεί θα δείτε το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και, αν είστε τυχεροί, θα σας κάνουν παρέα μερικές από τις φώκιες που πηγαινοέρχονται κατά καιρούς.


Βόλτα στην Χώρα…
Στη Χώρα, την πρωτεύουσα των Κυθήρων και διοικητικό κέντρο του νησιού, θα δείτε πολλά αρχοντικά και κατοικίες παλιών ευγενών. Στο νοτιοδυτικό άκρο του παραδοσιακού οικισμού πάνω σ’έναν επιβλητικό βράχο είναι χτισμένο το Ενετικό Κάστρο, που προσφέρει μοναδική θέα προς τους όρμους της Φελωτής και του Καψαλιού, ιδιαίτερα αργά το απόγευμα κατά τη δύση του ήλιου στο πέλαγος. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο και δρόμοι ανάμεσά τους στενοί με καμάρες.                                             

Ακολουθούν τη λιτή νησιωτική αρχιτεκτονική με έντονο το ενετικό στοιχείο. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το άσπρο των τοίχων και το γαλάζιο των ξύλινων παραθύρων. Το ενετικό κάστρο της Χώρας χτίστηκε το 1503 στα ερείπια προγενέστερης οχύρωσης του 1150  και ήταν η έδρα του ενετού του διοικητή του νησιού. Στο μέγαρό του στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων με πλούσιο υλικό από την περίοδο της ενετοκρατίας. Ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων διακρίνεται και η μεγάλη στέρνα, η πυριτιδαποθήκη και οι ναοί της Παναγίας της Καστρινής ή Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Ορφανής, του Παντοκράτορα και του Αγ. Ιωάννη.

Άλλο αξιοθέατο της Χώρας είναι το Μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο στην είσοδο του οικισμού. Το Μουσείο έχει δύο αίθουσες. Η πρώτη, η κύρια αίθουσα, στα δεξιά περιλαμβάνει ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών κυρίως χρόνων από το νησί με βασικό το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου αι. π.Χ., εύρημα των αρχών του 19ου αι., το οποίο μάλλον προέρχεται από το Παλαιόκαστρο.                                                                                               

Στον μεσαιωνικό οικισμό του Μέσα Βούργου, κάτω ακριβώς από τη ανατολική πλευρά του φρουρίου της καστροπολιτείας, θα συναντήσετε πολυάριθμες εκκλησίες. Η διαδρομή από την έξοδο της Χώρας μέχρι το Γυμνάσιο (περιοχή Μπελβεντέρε) προσφέρει υπέροχη θέα προς το κάστρο, το Καψάλι και το Μέσα Βούργο και θεωρείται μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα αλλά και τη Μεσόγειο. Το ωραιότερο κτίριο της αγγλικής περιόδου στα Κύθηρα και το πιο ευνοημένο από το χρόνο είναι το σχολείο της Μηλαπιδέας, που δεσπόζει σε ένα λόφο μεταξύ Λειβαδίου, Φατσαδίκων, Κοντολιανίκων, Το κτίριο είχε θολωτή στέγη και είναι άψογα χτισμένο με τέλειες αναλογίες και πολλή καλαισθησία. Έχει γύρω-γύρω 11 πελώρια γοτθικά παράθυρα με πελεκητά ποριά.                                                                                                                     

Στο Κάτω Λιβάδι θα επισκεφθείτε τον ναό της Αναλήψεως όπου στεγάζεται η Συλλογή Έργων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης Κυθήρων. Πρόκειται για λιτή μαρμαροσκέπαστη βασιλική του τέλους του 17ου ή αρχές του 18ου αι. που έχει μετατραπεί σε μουσείο.


Περίπατος στο Κάτω Λιβάδι…
Διασχίζοντας το Κάτω Λιβάδι κατευθυνόμενοι βόρεια προς το Κατούνι θα συναντήσετε την εντυπωσιακή γέφυρα, η οποία χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας (1826) από τους κατοίκους του νησιού με τη μέθοδο της αγγαρείας (επίταξη ζώων και εργασίας) και ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει μήκος 110μ., ύψος 15μ., πλάτος 6μ. και 13 τόξα και είναι ίσως η μεγαλύτερη του είδους της στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Αγγλοκρατίας στα Κύθηρα.                                                                                                                         


Σεργιάνι στον Καραβά…
Στον Καραβά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, θα δείτε την πηγή του Αμίρ Αλή η οποία είναι κρυμμένη κάτω από σκιερά πλατάνια. Επίσης, στον Καραβά αν ακολουθήσετε το ποτάμι θα φτάσετε στην αστείρευτη σιδηρούχα πηγή «Πορτοκαλιά» ενώ παίρνοντας τα παλιά μονοπάτια θα σας οδηγήσουν στους μικρούς παλιούς οικισμούς που είναι πραγματικά σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές, ξεχασμένοι από τον χρόνο.


«Πειρατικό Ταξίδι» στην Παλαιοχώρα…
Στο κεντρικό μέρος του νησιού βρίσκεται η Παλαιοχώρα. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη αλλά το αποτέλεσμα αξίζει αφού θα δείτε μια ερημωμένη μεσαιωνική πολιτεία, τον Αγ. Δημήτριο, τη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού που οι ντόπιοι ονομάζουν Παλιοχώρα. Είναι χτισμένη σε βραχώδη λόφο ύψους 216 μ. που γύρω του υπάρχει χαράδρα, η Κακή Λαγκάδα. Η χαράδρα πρόσφερε ασφάλεια στην πόλη αφού την έκρυβε από τη θάλασσα, με την οποία η επικοινωνία ήταν δύσκολη. Η πόλη εγκαταλείφθηκε όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από την επιδρομή πειρατών του Χ. Μπαρμπαρόσα το 1537. Στον οικισμό της Παλιοχώρας θα δείτε τα ερείπια τουλάχιστον 80 κατοικιών και 21 εκκλησιών.


Ιστορικά Μυρτίδια…Στα Μυρτίδια θα περάσετε μέσα από την Τρύπια Πέτρα, μικρό πέρασμα μέσα στο βράχο από την εποχή της Αγγλοκρατίας, και θα φτάσετε στη Μονή Μυρτιδίων. Εδώ, ανάμεσα στις μυρτιές από όπου πήρε το όνομά της η περιοχή βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αι. εκεί όπου βρέθηκε μια εικόνα της Παναγιάς, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το πιο ιερό προσκύνημα του νησιού. Να ζητήσετε να σας δείξουν το καθολικό, με το μέρος που βρέθηκε η εικόνα, τα τάματα και την πόρτα με το τεράστιο κλειδί, απομεινάρι της εποχής των πειρατών. Η «γύρα» της Μυρτιδιώτισσας, δηλ. της εικόνας της Παναγίας, είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό γεγονός των Κυθήρων.                                                                                           


Ολοταχώς για την Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου…
Στη συνοικία Κάτω Χώρα του Μυλοπόταμου θα δείτε τα ερείπια ενετικού κάστρου. Την είσοδό του στολίζει ανάγλυφο λιοντάρι, ο λέων του Αγ. Μάρκου, σύμβολο της Ενετικής Κυριαρχίας. Ο οικισμός αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα, αφού εδώ κατέφυγαν αρκετοί κάτοικοι της Παλιοχώρας και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Ο ναός του Σωτήρα (15ος αι.) και ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου (1518) είναι από τους παλιότερους και κοσμούνται με μοναδικές τοιχογραφίες. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από εδώ.


Το… ιερό Σπήλαιο
Φεύγοντας από το Κάστρο του Μυλοπόταμου και συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς δυτικά θα φτάσετε μέσω ενός βατού χωματόδρομου στο σπήλαιο της Αγ. Σοφίας. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι και μπορείτε να μπείτε μόνο με ξεναγό. Αφού μπείτε στο σπήλαιο σε λίγα μέτρα θα συναντήσετε το εκκλησάκι της Αγ. Σοφίας, όπου στην αριστερή πλευρά του τέμπλου του εικονίζονται η Αγ. Σοφία (με το μαύρο μαντήλι) και οι κόρες της Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη και στη δεξιά πλευρά ο Χριστός ένθρονος ανάμεσα στην Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Οι τοιχογραφίες είναι έργα του ζωγράφου Θεοδώρου (τέλη 13ου αι.). Προχωρώντας πιο βαθιά μέσα στο σπήλαιο θα θαυμάσετε ένα υπέροχο θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.


«Νεράιδα, Καταρράκτης»
Στην πλατεία του Μυλοπόταμου θα βρείτε πινακίδα με την ένδειξη «Νεράιδα, Καταρράκτης» η οποία οδηγεί σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, την Νεράιδα. Η Νεράιδα είναι μια κατάφυτη περιοχή με υπεραιωνόβια δέντρα, τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια. Εκεί υπάρχει ένας καταρράκτης, το σκιερό ρέμα της Φόνισσας, που σχηματίζει λίμνη στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε παρόλο που το νερό είναι πολύ κρύο. Γύρω από την λίμνη υπάρχουν ξύλινα παγκάκια για τους επισκέπτες. Κατά μήκος της ρεματιάς που ξεκινά στη Νεράιδα έχει αναπτυχθεί ένα πανέμορφο περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί στους ερειπωμένους νερόμυλους ένας από τους οποίους έχει πρόσφατα αναπαλαιωθεί.


Στα σοκάκια της Παλαιόπολης …
Στην Παλαιόπολη λίγο πριν την παραλία της υψώνεται στα αριστερά σας το Παλιόκαστρο, το κύριο οικιστικό κέντρο του νησιού, η πρωτεύουσα των Κυθήρων κατά την αρχαιότητα. Εδώ βρισκόταν το αρχαιότατο ιερό της θεάς Αφροδίτης σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία.


Στο ψαροχώρι του Αβλέμονα …
Στον Αβλέμονα, έναν γραφικό οικισμό ψαράδων με φυσικό λιμανάκι στην είσοδο του οποίου θα συναντήσετε το Καστέλο, μικρό ενετικό φρούριο χτισμένο το 1565 το οποίο πάνω στην είσοδό του έχει τον λέοντα του Αγ. Μάρκου. Το Καστέλο χτίστηκε για την προστασία του λιμανιού από τους Ενετούς. Σε αυτό το μικρό φρούριο σώζονται λίγα κανόνια και τα δωμάτια της φρουράς του και γίνονται ενέργειες για την αναστήλωση και συντήρησή του. Βορειότερα, στο βάθος του μικρού κολπίσκου, δεσπόζει το αρχοντικό Καβαλίνι με το ηλιακό ρολόι πάνω από την κεντρική είσοδό του.


Μαγευτική Αγία…
Στην Αγία Πελαγία θα απολαύσετε τη μοναδική θέα της απόληξης του γραφικού φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας. Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Τριφυλλιάνικα και περνάει δίπλα από την κατεστραμμένη Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας.


Απόδραση στο βουνό…
Στα ΝΔ του νησιού βρίσκεται το βουνό της Αγ. Ελέσας στην κορυφή του οποίου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Αγία και ένα μικρό συγκρότημα από κελιά που χρησιμοποιούνταν για τον Δεκαπεντισμό. Η Αγία Ελέσα ήταν, σύμφωνα με το Συναξάρι της, κόρη του Ελλάδιου, ειδωλολάτρη αξιωματούχου της Πελοποννήσου, ο οποίος την αποκεφάλισε αφού εκείνη ήρθε στο ακατοίκητο τότε νησί για να λατρέψει τον Θεό. Η τοποθεσία προσφέρει υπέροχη θέα κατά το ηλιοβασίλεμα.

#